Back to top

Pont a golf?

 

Kollegáim, barátaim, ismerőseim úgy néztek rám, mint egy ufóra: - Tényleg golfozol? Az is sport? Csak mész, és ütögetsz összevissza… Sznobság az egész….

Sokáig mindenkinek igyekeztem lelkiismeretesen részletesen elmagyarázni, hogy nem, ez nem így van, és különben is…

Meguntam a dolgot. Csak annyit mondtam, - gyere ki velem egyszer, csak egyszer a pályára. Csak sétálj velem végig. Még ütögetned sem kell, - és én már magamban tudtam, hogy a meghívott vendég meg lesz fertőzve.

Sokan közülük már minden szabad percüket a golfpályán töltik, aki belekóstol, az egyre jobban megkedveli, és utána nincs menekvés.

Hitetlenkedve olvastam valamikor, hogy a golf a világon a legtöbbek által játszott igazi tömegsport. Nem akartam elhinni, de annyi egybehangzó statisztikai adat bizonyítja, hogy tényleg igaz lehet. Ázsia legkeletibb pontjaitól a nyugat legnyugatibb pontjáig mindenhol játsszák. A legegyszerűbb díjmentes pályáktól a legrangosabb versenypályákig mindenhol megtalálhatóak az amatőr és profi játékosok, és ez a játék mindenkinek, minden szinten kikapcsolódást, élvezetet okoz.

 Érdekes, mert mi azt hittük, hogy ez kizárólag úri sport, a felső tízezer sajátja, és megpróbálni sem érdemes erőlködni, ez nem olyan „magyaros” játék.

Igen, mert így hallottuk, ezt hallva szocializálódtunk, és a tény az tény, - az egykori kommunista, szocialista vezetés ellenezte, tiltotta Magyarországon ezt a játékot. Visszafejlesztette a háború előtt szépen fejlődő, és nemzetközi szinten is elismerést kivívó magyar golfsportot, lerombolta a pályákat, és hatalmi szóval eltörölte a golféletet.

Hogyne, majd az értelmiség összejár, és golf címén a rendszer ellen titkos szervezkedést rendez! Ez volt a hivatalos vélemény, - és kis híján teniszsportunk is ráment erre az ideológiára. Ők egy picivel szerencsésebben vészelték át a kritikus éveket – mert néhány pártvezető szeretett teniszezni.

A másik vélemény: nagyon drága sport. Nem így van. Semmivel nem drágább mint a tenisz, vagy a síelés. Csak azokat már jobban megszoktuk. Ezen az alapon vitorlázni, vadászni, motorozni, tehát semmilyen eszközt igénylő sportot űzni nem lenne szabad. Fussunk mezítláb, és kész.

Ami ezerszeresen bebizonyosodott: a golf a szellemi munkát folytató embereknek a legjobb sport! Kikapcsol, kondicionál, feltölt, és konzervál – aki ezt műveli, állítólag legalább tíz évvel tovább él.

Nem hivatkoznék a számtalan hivatalos orvosi tanulmányra ennek bizonyítására, elég, ha a legegyszerűbb módon végig követjük egy egyszerű edzés, vagy verseny menetét 18 szakaszon.

Előre csak egy általános megállapítás: a pályán végig gyalogolsz, ez úgy 6-7 kilométer lehet, ütésekkel, hajlongással, - persze mindvégig a szabadban, friss levegőn, napsütésben, vagy esőben, szélben, mindegy – ez magában egy állóképesség javító művelet, a szív és a tüdő részére felüdülés. Kardio edzés.

Tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy erőnlétet javító sport.

 És még milyen?

Technikai sport. Meg kell tanulni az ütésfajtákat, azok mozdulatsorainak elsajátítását, az ütések erejének megválasztását, és az ütők kezelését, - tudni illik, hogy majdnem minden pályaszakaszon más céllal, más ütőt használunk. A technika elsajátítása és szinten tartása sok gyakorlást igényel – még a legjobb játékosok részére is.

Döntéshozatali készséget fejlesztő sport. Rövid idő alatt kell határozni, a következő szakaszon milyen ütőket, ütésfajtákat alkalmazol, meg kell becsülni pillanatok alatt a távolságokat, és dönteni kell a green felé vezető, a számodra legalkalmasabb út megválasztásában is.

Taktikai készséget fejlesztő sport. A szakaszok többféle módon játszhatóak, van biztosabb, és rizikósabb megoldás. Több rövidebb, vagy kevesebb hosszú ütést vállalok, nem mindegy,- idővel kialakul a saját taktikám, megoldó képletem.

Jellemformáló sport. Talán ez a legérdekesebb pont. Itt nem lehet, - azaz lehet, de nem érdemes – csalni. Mert hiába játszol társakkal, te nem ő ellenük vagy.  A TE ellenfeleid: a pálya, az időjárás, a szél, a nap, a fű, a fa - egyedül az számít, hogy a pálya elvárt ütésszámához képest TE hány ütésből oldod meg a feladatot. A saját hendikeped ( a versenyek folyamán megszerzett ”minősítésed” pontokban kifejezve) javítása, vagy rontása a tét. Sokat számít a golf viselkedési normáinak betartása, udvariasság, tisztelet a társad iránt, csendes, szolid magatartás, a szabályok bírói felügyelet nélküli betartása: mi ez, ha nem jellemformálás?

Felmész az elütőre, és pár perc után már csak a golfra tudsz figyelni. Kikapcsolod a világ összes baját, gondját. Fantasztikus érzés!

Mint minden sportban, itt is lényeges a sikerélmény. Iszonyatosan lehet örülni egy-egy jó ütésnek, egy jó megoldásnak, és kicsit el lehet keseredni a nem sikerült dolgok miatt. De ebben a sportban az az óriási, hogy –oké – egy szakasz nem sikerült! Azonnal átmegyünk pozitív szemléletbe, hiszen még rengeteg alkalom van ezt a rossz szakaszt elfelejtve javítani a játékon, és az eredményen.

Elérkezünk oda, hogy a játék mellett a golf szenvedéllyé, életformává válik. Kitágul a világ, szinte minden alkalommal új ismerősök, új barátok, és kapcsolatok születnek. Társasági élet. Azt szokták mondani, hogy a nagy dolgokat régen a vadászkastélyokban, ma a golfpályákon oldják meg. Hát, - van benne némi igazság!

A végére hagynám azt, amivel kezdenem kellett volna: korhatár nincs. Játszható 4-100 éves korig (akár 101 is mehet) , saját szinteden minden alkalom meghozza a maga sikerét és örömét.

Próbáld meg! Tetszeni fog. Az első órák után ne add fel, - bele fogsz szeretni! Egy leszel a több millió golf-szerelmes közül! Sok sikert!

63 évesen kezdtem, és a rengeteg fiatalon űzött sport után most megtaláltam az életem sportját! Tiszta szívvel ajánlom mindenkinek:

 

2012.

 

2012